*/ ?>

Yve Baya

[Het interview met Yve is van oktober 2019]

 

Yve Baya:  ‘Ik kom uit een gezin van vier kinderen. Ik heb een complexe geschiedenis als vluchteling en heb gewoond in asielzoekerscentra en kindertehuizen. Over mentale gezondheid werd eigenlijk nooit gesproken.

 

 

24-7 aan het werk

Enkele jaren terug ging het niet goed met mij. Die signalen pikte ik toen niet op. Ik ging alleen maar meer werken en distantieerde me steeds meer van mijn omgeving. Ik zei tegen iedereen dat ik het te druk had, waardoor ze niet goed dichtbij konden komen. 24-7 was ik aan het werk. Gelukkig had ik ook het besef om mezelf rust te gunnen. Dus besloot ik een vakantie te boeken naar Japan. In Japan merkte ik al dat het niet goed met me ging. Tot ik het hoogtepunt bereikte in een hotellobby;  ik werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar zagen ze dat het niet goed met me ging. Ze adviseerden me om terug te gaan naar huis. Eenmaal in Nederland hoorde ik dat ik een psychose had.

De psychose was misschien nog niet eens het ergste maar de depressieve nasleep ervan! Dat was een lange weg, die ongeveer drie jaar duurde, waarin ik ook mijn bedrijf (dat ik samen met anderen had opgezet) verloor.

 

Amazing!

Hoe het nu met me gaat? Amazing! Ik ben in mijn ziel gaan duiken. Wie ben ik? Wat past bij mij? Op basis daarvan heb ik besloten alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vind. Ik kwam weer in contact met mijn oude liefde muziek. Ik was vergeten hoe belangrijk dat eigenlijk voor mij is. Ik begon weer zin te krijgen in het leven. En het gaat goed. Ik zit hier met een smile en geniet van het leven. Wat ik ook doe is mediteren en boeken lezen over spiritualiteit. Ook wandel ik heel veel in de natuur; om prikkels te verminderen.

Wij denken alleen maar met ons hoofd. Maar we moeten veel meer voelen met ons hart. Want in ons hart, daar zit kracht!’

 

 

Yve Baya is bewoner van Amsterdam Zuid Oost. Hij is artiest, creatief ondernemer en eigenaar van film- en videoproductiebedrijf yve-ent.