*/ ?>

Tanja Jadnanansing

(interview dd november 2019)

 

‘Ik heb heel veel met het thema Mentale gezondheid. In deze tijd zijn we erg gefixeerd op onze fysieke gezondheid, veel bewegen, gezond eten etc. Dat is natuurlijk prima maar ik zou graag nog een stap verder willen: Goed voor jezelf zorgen en mentaal fit zijn is de basis!
Denk daar ’s aan als je een appeltje schilt of een smoothie maakt. Bedenk ‘s: hoe ben ik vandaag opgestaan? Hoe voel ik me mentaal?

 

Ik mediteer vanaf mijn zestiende dagelijks. Dat is voor mij een goede manier om mentaal rust te vinden en het leven aan te kunnen. Omdat ik oprecht geloof dat je rust voor jezelf moet opzoeken. Ik verwonder me erover hoe we op bijvoorbeeld social media elkaar het idee geven dat je succes vooral zelf maakt of dat opgeven geen optie is. Dat maakt ons juist eenzaam en alleen.

 

Falen is ook een optie!
Beste allemaal, falen is ook een optie! En als je dan mensen in je omgeving hebt en hulp vraagt om op te staan, dan kan je elkaar juist steunen. Dat geldt voor iedereen. Of je nu theoretisch of praktisch geschoold bent, in welke wijk je ook woont, oud of jong. Ook mensen waar je tegen opkijkt hebben hiermee te maken. Voor mij is Oprah Winfrey een goed voorbeeld. In haar boeken vertelt ze eerlijk over haar grootste angsten. Dat sterkt mij omdat ik weet dat ik niet de enige ben. Zelfs zij heeft hiermee te maken. En we kunnen elkaar echt helpen door er open over te zijn.

 

Jong aan de slag
Ik pleit ervoor om met dit onderwerp al jong aan de slag te gaan. Met bijvoorbeeld groepen van ouders en kinderen, binnen scholen en ROC’s. Onlangs heb ik tijdens mijn lessen (ik geef iedere vrijdag les) met jongeren hierover gesproken. Ik heb ze het filmpje laten zien van prins Harry die open vertelt over mentale gezondheid. We hadden hele

goede gesprekken! Dat gun ik iedereen!’

 

Tanja Jadnanansing is Stadsdeelvoorzitter Zuidoost