OPEN over depressiviteit

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie. Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten.

De fototentoonstelling bestaat uit 30 beelden en is een initiatief van Stichting Open Mind. 30 jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar komen aan het woord over psychische kwetsbaarheid. Zij vertellen ons middels persoonlijke portretten en verhalen hoe zij hun depressie ervaren en hoe ze hiermee omgaan. Doel van de tentoonstelling is mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar te maken. In samenwerking met Thrive Amsterdam is de tentoonstelling naar Amsterdam gehaald.

 

Op 9 oktober 2020 is de tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ geopend met een inhoudelijk programma en onthulling van de 30 beelden.
Sprekers waren Simone Kukenheim, jongerenburgemeester Achraf el Johari, Jongerenveldwerker Miguel Stuger, deelnemer La Keisha Goodett, Ambassadeur Missie Mentaal Sacha Verheij. Atta de Tolk trad met een spoken word op en Gil the Grid van Amenti Movemeant inspireerde met een dansperformance. Daarna zal de buitententoonstelling in het Vondelpark worden geopend door directeur Open Mind Mirjam Bekker-Stoop, Lola en wethouder Simone Kukenheim.

 

De fototentoonstelling staat tot 30 oktober in het Vondelpark. Bezoek hem nog, zolang het nog kan.

 

 

 

Update


Waar kan je terecht voor (gratis) hulp en coaching in Coronatijd? Naar overzicht