*/ ?>

Jerry Winkler

“Ik denk dat iedereen veerkracht heeft”, zegt spreker/coach Jerry Winkler, voormalig dakloze. “Aan het begin van de crisis was het voor veel mensen nog niet zo moeilijk. Je baalt, maar je komt er ook wel weer bovenop.

Nu zijn we ruim een jaar verder. En als je dan te maken krijgt met financiële problemen, met stress… dán wordt het echt moeilijk.

 

Niet erg dat je op je plaat gaat

Vanaf mijn jeugd heb ik veel momenten gekend waarin ik klappen moest opvangen en tóch weer door moest gaan. Geloof me: stress sloopt je! Toch is een van mijn lijfspreuken: ‘Failing is not falling down, but refusing to stand up again’. Op z’n Amsterdams gezegd: het is niet erg dat je op je plaat gaat, belangrijker is dat je daarna toch weer doorgaat.”

 

Enigste niet

Het hielp Jerry vooral om erop te vertrouwen dat er ook weer goede tijden aankomen. Hoe dat lukt?  Voor mij was het heel belangrijk om focus en vertrouwen te houden dat er goede tijden aankomen. De weg, die ik niet voor mezelf had bedacht, kan ook goed uitpakken. Wat mij in moeilijke tijden ook hielp is tekenen en dingen opschrijven. Daardoor werd ik me meer bewust van mijn gedachten en gevoelens. En kon ik er beter mee omgaan.
Ik denk deze tijd ons heeft geleerd om meer naar onszelf te kijken. En dat kan best confronterend of moeilijk zijn. Bedenk dan dat je de enigste niet bent. Ieder is op zijn eigen manier prachtig. Laat dat wat je denkt dat je bent, nooit in de weg staan van wat je werkelijk kunt worden.’

 

Ben je ondernemer, heb je misschien last van stress door de coronacrisis? Boos? Angstig? Onzeker? De gesprekslijn voor ondernemers biedt een luisterend oor.