/* OUDE CODE !?! */ ?>
4 mei 2020
Het lijkt erop dat we de uitbraak van het coronavirus in de hand kunnen houden. Maar het duurt nog lang voordat de wereld weer normaal is. Zeker voor het werk heeft de crisis ingrijpende gevolgen.
Leven met onzekerheid
Veel mensen leven nu in onzekerheid: zal mijn werkgever zich weten te handhaven? Blijft mijn baan nog bestaan? Kan ik mijn inkomen behouden? Wie nu onzeker is over zijn of haar baan zal er moeite mee hebben om zich te blijven motiveren voor het werk. Maar toch is het heel belangrijk om motivatie te vinden in wat je doet, en in de contacten die je met collega’s hebt. Het houdt mensen letterlijk op de been.
Je toekomst heb je nu minder dan ooit onder controle. Maar als je wilt kun je wel de aandacht richten op het hier en nu. Het beste wat je nu kunt doen, is te laten zien dat je je werk goed doet. Dat je een prettige collega bent. Je motivatie houd je ook op peil als je goed voor jezelf zorgt. Ontspan, beweeg, slaap en eet gezond. Daarmee houd je je gezondheid en je gevoel van welzijn op peil.
Doet mijn werk er wel toe?
Het is heel normaal dat er veel werknemers zijn die zich haast schuldig voelen dat ze een beroep hebben dat nu als luxe wordt ervaren. Zulke twijfels of gevoelens komen vanzelf naar boven als je de verhalen hoort over de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen. Maar je helpt anderen niet als je je schuldig voelt. Iedereen is belangrijk en op z’n tijd is ook jouw beroep essentieel. Wat telt is niet alleen wat je doet maar ook hoe je het doet.
Werken in isolement
Nu is onzekerheid troef en is er het risico op ontslag. Houd zo goed mogelijk contact met je (ex)collega’s en zorg goed voor elkaar. Het gaat er om dat je elkaar bevraagt hoe het gaat, en dat je naar hun verhalen luistert. Het versterkt de sociale verbondenheid.
Er zijn ook mensen die nu veel thuis moeten werken en daar best wel plezier aan beleven. Wellicht zijn ze wel productiever dan ooit. Niet iedereen voelt zich opgesloten of zit elkaar thuis enorm in de weg. Je kunt jezelf afvragen of je dan wel mag genieten. Het antwoord is uiteraard: geniet wanneer dat kan. Voel je niet schuldig en kijk hoe je dit gevoel kunt vasthouden als je straks weer bij elkaar op het werk zit. Hopelijk leren werkgevers en leidinggevenden hier ook weer van.
Tips voor werkgevers en leidinggevenden
Er ligt nu ook een hele belangrijke taak voor werkgevers:
De controle voorbij
Misschien missen werkgevers of leidinggevenden het dat ze geen zicht hebben op wat hun medewerkers doen. Het is een moment voor reflectie zodra zij merken dat medewerkers zonder controle heel loyaal zijn naar hun werk en werkgever. Ze kunnen zelfstandig oplossingen bedenken en uitvoeren. Een goede manier om mensen te motiveren is ze te steunen én ze vrij te laten. Wie er toch moeite mee heeft zou een een coach kunnen raadplegen.
Ervaringen uitwisselen
De aandacht voor persoonlijke vragen en ervaringen kan in gezamenlijke online-bijeenkomsten vorm krijgen door te starten met een rondje hoe het gaat. Dit zouden werkgevers en leidinggevenden ook met elkaar kunnen doen. Eigenaren van kleine bedrijven hebben binnen hun organisatie weinig mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen. Zij zouden collega’s online kunnen opzoeken. Ze zullen snel merken dat hun ervaringen erg lijken op die van anderen. Dat biedt mogelijkheden om samen oplossingen te bedenken en elkaar te ondersteunen.
Meer weten over werken in Coronatijd?
Lees het artikel Mentaal fit tijdens thuiswerken
Volg de online training ‘Thuiswerken tijdens de Coronacrisis’
Naar overzicht van hulp en initiatieven
Meer lezen van Jaap van der Stel?
Waar komt stress vandaan en hoe zit het in de huidige situatie?
‘Ik ben de hele tijd moe, is dat normaal?’
‘Gevoelens van onzekerheid. Hoe houd je je staande?’