/* OUDE CODE !?! */ ?>
Jaap van der Stel
Lector GGz Hogeschool Leiden
22-12-2020
De coronacrisis blijft ons bezighouden. De afgelopen weken zag je dat het aantal besmettingen weer fors is toegenomen. Een nieuwe lockdown. We zitten weer allemaal in hetzelfde schuitje, maar toch is het een andere reis. Enerzijds kun je nu teren op je ervaring. Je weet beter hoe je voor jezelf kunt zorgen en voor elkaar. Deels zijn de maatregelen voor jou routine geworden. Aan de andere kant beklemt het gevoel van vermoeidheid je steeds meer. Je wil die routine helemaal niet. Houdt het dan nooit op?
Ja, er is perspectief op een oplossing. De maatregelen zullen zeker werken en er zijn vaccins in aantocht die je immuun maken voor besmetting. Dat geeft hoop.
Maar wat doe je in de tussentijd? Een eenvoudig advies dat voor iedereen werkt is: blijf in beweging – keep moving. Bij de pakken neer zitten helpt je niet. En vat het advies letterlijk op: wees actief. Ga dingen doen.
Nut van fysieke activiteit
Er is de laatste jaren veel bekend geworden over het nut van fysieke activiteit voor de mentale en fysieke gezondheid. Ons lichaam wil actief zijn. Onze spieren willen zich inspannen, onze longen willen hijgen en ons bloed wil stromen. Daardoor houd je allerlei processen op gang die je nodig hebt om je gezond en prettig te voelen. Maar hoe moet dat nu sportscholen en sportverenigingen gesloten zijn? Het is inderdaad lastig maar niet onoverkomelijk. We weten inmiddels dat alle fysieke activiteit werkt. En ook: hoe meer hoe beter. Of je nu je licht inspant, matig of fors, het draagt allemaal bij aan gezondheid en welzijn. En het omgekeerde geldt ook: te lang stil zitten heeft een ongunstig effect.
Hier komt nog bij dat inmiddels is gebleken dat je het niet eens hoeft te sporten om je beter te voelen. De dagelijkse dingen doen zoals traplopen, stofzuigen, boodschappen doen, de hond uitlaten, eten koken en ga zo maar door. Al die activiteiten brengen je in beweging en gaan gepaard met een gevoel van welzijn. In ons brein blijkt er een sterke relatie te zijn tussen fysieke activiteit en het gevoel van mentale energie. Uit recent onderzoek blijkt dat dagelijkse activiteiten gunstig werken voor het bevorderen van een gevoel van alertheid. En het geeft mensen fysieke energie. Naarmate je vaker fysiek actief bent kun je daardoor een duurzamer gevoel van welzijn bereiken.
Om je prettig te voelen hoef je dus niet naar de sportschool. Dat is misschien een schrale troost als je er dolgraag heen wilt. Maar voor veel anderen is dit ongetwijfeld een prettig bericht.