*/ ?>

Aartjan Beekman

(interview dd oktober 2019)

 

‘Amsterdam heeft een unieke positie als het gaat om mentale gezondheid’, vertelt Aartjan Beekman (Hoofd afdeling Psychiatrie Amsterdam UMC, locatie VUmc & Lid Raad van Bestuur GGZinGeest)
We hebben qua kennis, kunde en ervaring werkelijk van alles in huis op dit gebied; universiteiten, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten, GGD en GGZ organisaties. Als je dan kijkt naar de cijfers van onze stad en hoe het staat met de mentale gezondheid dan denk ik dat er nog een wereld te winnen is.

 

Natuurlijk zijn er wel projecten en initiatieven. Maar vaak onafhankelijk van elkaar. Terwijl ik denk dat als we echt iets willen doen aan het terugdringen van mentale ziekten, we de krachten moeten bundelen. Onderzoekers, gemeente, Economic Board, ziekenhuizen, hulpverleners, scholen en werkgevers. Niet voor een jaartje of vijf. Maar twintig of dertig jaar om echt verschil te maken.

 

Waarom is het zo belangrijk om te werken aan de mentale gezondheid?

Ik denk dat mentaal welbevinden voor de meeste mensen op de eerste plaats staat als het gaat om hun gezondheid. Dat zie je ook in de onderzoeken. Als het mentaal niet goed met je gaat heeft dat veel impact. Psychische aandoeningen beginnen vroeg (vaak al vanaf jonge leeftijd) en blijven een leven lang.

 

Invloed van de samenleving

Uit onderzoek weten we dat psychische klachten van alle tijden zijn. Maar een complexe samenleving zoals in deze stad is, maakt het voor de mentale gezondheid steeds kritischer. Je moet goed kunnen samenwerken, je kunnen concentreren, je blijven ontwikkelen, alert zijn, noem maar op. Als je daar niet optimaal op kunt acteren, val je al heel snel buiten de boot. Of je nu jong bent of ouder.

 

Thrive

Vanuit mijn functie als bestuurder van GGZ Ingeest zie ik een toename van de vraag naar professionele hulp. Moet je er dan maar meer hulpverleners bijzetten? Nee, ik wil dat dit eigenlijk niet nodig is. Maar dat we tijdig en op de goede manier investeren in mentale gezondheid en veerkracht. Daarom vind ik Thrive ook zo’n mooi woord. Als je ‘thrivet’, dan zit je goed in je vel, heb je wat weerstand en val je niet zo snel uit.

 

Blijven leren

Vanuit mijn functie als voorzitter van het Mental Health onderszoeksprogramma (Amsterdam Public Health  Institute, Amsterdam UMC) wil ik benadrukken dat het in deze beweging erg belangrijk is om met elkaar te leren, onderzoeken en ontwikkelen. Zodat we de mechanismen onder mentale gezondheid snappen en gaan ontdekken wat er werken als we de mentale gezondheid willen verbeteren. Hoe komt het bijvoorbeeld dat het aantal burn-outs onder jongeren zo is toegenomen? En als we een manier vinden om dat voor te zijn; werkt deze manier dan goed? Aan de Universiteit en bij Amsterdam UMC staat al een legertje onderzoekers klaar om daar verder onderzoek naar te doen.’