*/ ?>

Tips mentale gezondheid in Coronatijd

Nu Corona het nieuws en onze samenleving domineert, is het belangrijk goed voor jezelf en anderen te zorgen. Zorgen voor je mentale gezondheid is net zo belangrijk als voor je fysieke gezondheid. Als je je goed voelt, helpt dat je om beter om te gaan met de uitdagingen en onzekerheid van deze tijd.

 

Acht tips

  1. Zoek en lees informatie van betrouwbare bronnen en beperk de tijd dat je met het nieuws bezig bent.
  2. Zorg goed voor jezelf door thuis een vaste dagindeling aan te houden.
  3. Zorg voor voldoende ontspanning en plezier. (Doe bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of leer jezelf iets nieuws aan).
  4. Houd vast aan punten van hoop en probeer positief te denken. (Bedenk bijvoorbeeld iedere dag waar je dankbaar voor bent).
  5. Laat dingen waar je geen invloed op hebt los. En erken je gevoelens.
  6. Blijf in beweging, slaap goed. (En zoek tips en oplossingen als slapen moeilijk is).
  7. Vraag om professionele hulp als je merkt dat dat nodig is.
  8. Zoek contact met anderen. Zorg goed voor elkaar. Probeer te helpen of te ondersteunen. Praat erover met de kinderen. Geef elkaar de ruimte.
    (Bronnen: https://www.thuisarts.nl/nieuws-coronavirus en https://www.mhe-sme.org/covid-19/)

Lees meer over hulp en initiatieven

Leestips, vlogs en artikelen

Vijf vragen van jongeren

 

Mentale gezondheid

Ervaringen van anderen

 

Annemiek Lely vertelt in deze vlog over haar leven in Coronatijd

 

Esther: ‘Ik volg niet elk moment het nieuws, maar heb voor mezelf vaste momenten waarop ik het nieuws volg. Voor de rest van de tijd zoek ik afleiding en kijk ik niet verder dan een dag. Zo houd ik mijzelf zoveel mogelijk in balans. Eén zekerheid is er wel: dit virus verdwijnt ook weer, dat houd ik vast.’

 

Hilde: “Creativiteit helpt bij mij goed. Bijvoorbeeld in het gezin samen een kunstwerk maken. Een verhaal, een dagboek, een kleurplaat etc.”

 

Morgaine: ‘Omdat werk en thuis niet meer gescheiden zijn, is het voor mij belangrijk vaste werktijden aan te houden. Voor je het door hebt werk je eigenlijk de hele avond en dat is niet goed voor je gemoedstoestand! Ook probeer ik extra aandacht te besteden aan bewegen, gezond eten en mijn sociale contacten (op afstand) te onderhouden, om zo toch fysiek en mentaal gezond te blijven in deze spannende tijd.’

 

Judith: ‘Ik merk dat ik direct in de actiestand schiet door het nieuws. Daardoor word ik gauw druk in mijn hoofd en schichtig. Ik drink daarom veel minder koffie en begin de dag met een rustige wandeling buiten. Dat helpt echt!’

 

Marjolein: ‘Omdat we als gezin ineens allemaal thuis zitten merk ik dat het heel belangrijk is om elkaar de ruimte te geven letterlijk en figuurlijk. Doordat iedereen uit z’n dagelijkse ritme is gehaald ontstaan er sneller irritaties. Niet alles is te voorkomen maar het is wel belangrijk om je hier bewust van te zijn en op tijd even uit de situatie te stappen.’

 

Meer tips en ervaringen?
Heb jij ook een tip om mentaal gezond te blijven? Iets wat je helpt of waarmee je anderen ondersteunt? Laat het ons weten via thriveamsterdam@ggd.amsterdam.nl.