Ik heb last van de stress, hoe moet het allemaal met bijvoorbeeld mijn opleiding?
‘Pak een papier en schrijf de vragen eens op waar je je druk om maakt. Daarna deel je de vragen in. Is er iets waar ik nu al wat aan kan doen? Deze zet je aan de ene kant van het papier. Bijvoorbeeld bij de school navragen, een mentor bellen, of een hulplijn. Kijk dan of je dit zelf kan oppakken of wie je erbij kan helpen.
De vragen waar je nu niets mee kan doen, probeer die te parkeren en te beseffen dat die er nog even zijn. Je zult toch moeten accepteren dat er nu bijvoorbeeld nog onduidelijkheid is over studievertraging. Dat weten de scholen nu ook nog niet precies.’
De ‘situatie accepteren’ is makkelijk gezegd, maar hoe doe ik dat?
Blijf er niet mee zitten maar praat erover met iemand. Zo krijg je het zelf ook vaak wat beter op een rijtje. Vertrouw erop dat, mocht er iets vervelends gebeuren, je daar wel mee om kan gaan.
Wel belangrijk is dat als je bijvoorbeeld een appgroep hebt of maakt om dingen te delen, je dan duidelijke afspraken maakt. Bijvoorbeeld: in de ochtend praten we over wat ons dwars zit. In de middag en avond delen we ontspannende en leuke dingen. Beperk de tijd dat je het hebt over je zorgen. Ontspanning en afleiding is belangrijk. Ga even naar buiten, kijk een serie of zorg op een andere manier dat er een paar momenten per dag zijn waarop je even helemaal aan niks hoeft te denken.
Eigenlijk ben ik best wel bang. Hoe ga ik daarmee om? Als je bang bent is het goed om je gedachten voor de spiegel te houden. Je gedachten zorgen ervoor hoe je je voelt en je gevoel zorgt ervoor hoe je gedraagt.
Je hebt ‘helpende’ en ‘niet-helpende’ gedachten. Stel dat je bang bent voor bijv. het Corona-virus. Dan ga je googlen naar informatie hierover, waardoor je nog banger wordt en je dus nog meer gaat googlen. Dan zit je in een negatieve spiraal. Angst kan je ook blokkeren. Je concentratie is dan weg en in plaats van studeren, ga je maar filmpjes kijken. Daardoor ga je je schuldig voelen en word je nog angstiger dat je vertraging oploopt, waardoor je je helemaal niet meer kan concentreren etc.
Niet-helpende gedachten hebben we trouwens allemaal; ze zorgen ervoor dat je je bang, verdrietig of boos gaat voelen.
Als je dit bij jezelf herkent, kan je bewust proberen deze gedachten uitdagen door jezelf vragen te stellen als: hoe weet ik dat? Is dat zo? Overdrijf ik? Vergeet ik de goede dingen niet? Stel dat het zo is, hoe erg is dat dan? Wat kan ik er zelf aan doen?
Ik kan me voorstellen dat dit best moeilijk is om te doen. Maar hier is hulp voor!
We kunnen je hiermee helpen via Whatsapp bij Uptalk Ook op jouw GGD kun je terecht en helpen ze je graag. Ook hebben we een app die je hierbij kan helpen. Die kun je gewoon gratis downloaden, ook via je telefoon.Online cursus voor ontspanning, helpende gedachten (ook voor mobiel!)
Ik ben niet gewend om te leven met onzekerheid. Hoe doe ik dat?
Ja, onzekerheid daar moeten we nu even mee leven. Het is goed als je die gedachte kan accepteren. Vind je dat moeilijk? Dan kan je het bijvoorbeeld omdraaien. Dit is een spannende, maar ook heel bijzondere tijd. Een tijd waar mensen over 100 jaar heel geïnteresseerd in zullen zijn. Maak eens een blog, vlog, artikel, gedicht of song over nu en bedenk dat dit over 100 jaar wordt teruggevonden. Wat zie je en wat denk je nu? En wat zijn de positieve kanten? Zoals mensen die elkaar helpen, een docent die eindelijk ’s creatief wordt…
Probeer er zo mee om te gaan. Niet de hele dag. Liefst niet voor het slapen gaan. Gebruik de avond om je te ontspannen. Niet meer socials en nieuws, gewoon iets doms. Bedenk drie dingen waar je dankbaar voor bent, denk aan iets fijns; een mooie herinnering. En dan hopelijk lekker slapen. Op naar de volgende dag!
Er is veel spanning in huis. Wat kan ik doen?
‘We hebben allemaal stressthermometer. Door corona staat deze al wat hoger. Als je bij jezelf signalen herkent van irritatie is dat hét moment om er al even uit te stappen om te voorkomen dat het te erg wordt. Loop een rondje. Zet de koptelefoon op, je capuchon, trek je even terug.
(Maartje: Er wordt heel hard gewerkt aan oplossingen buitenshuis voor kinderen en jongeren die niet thuis kunnen zijn. Zeer binnenkort is hier meer over bekend. Jongeren die dat aankunnen, kunnen nu zelf al vragen om alsnog naar school te gaan. Neem contact op met iemand die je vertrouwt op school, bijvoorbeeld je mentor en leg het uit. Ouders en jongeren kunnen ons (088-7885015 ) ook bellen om even stoom af te blazen voordat de emmer overloopt.