*/ ?>

Terugblik congres Vier Kracht!

‘Je hoeft niet altijd de beste versie van jezelf te zijn’

 

Hoe zorgen we ervoor dat werken aan je mentale gezondheid net zo normaal wordt als werken aan je fysieke gezondheid? Dat was de hoofdvraag aan de 180 professionals en vrijwilligers tijdens het congres Vier Kracht dat Thrive Amsterdam Mentaal Gezond op donderdag 19 januari organiseerde in De Hallen.

 

Belangrijk werk
Staatsecretaris Maarten van Ooijen sprak via een videoboodschap de bemoedigende woorden: Je hoeft niet altijd de beste versie van jezelf te zijn” en benadrukte dat de professionals belangrijk werk doen in de preventie op mentale klachten. Wethouder Zorg en Preventie Shula Rijxman riep op om oog te blijven houden op de Amsterdammers: vraag eens aan je buurman hoe het nu écht met hem gaat. Ze beloofde zich  aan Thrive te verbinden de komende tijd om met elkaar Amsterdam mentaal gezonder te maken.

 

 

Preventie
Inzetten op preventie en omgaan met prestatiedruk waren de hoofdthema’s van het congres Maak het bespreekbaar was in alle gevallen de rode draad. Dat lijkt eenvoudig maar dat is het niet. Als je mentale druk voelt is de drempel om er over te praten hoog. Herken de signalen bij de ander en start het gesprek. Check of je gevoel klopt dat iemand worstel, bied een luisterend oor, verwijs eventueel door naar sociale interventies, gemeenschappen of, als het echt nodig is, naar de huisarts voor een verder traject.

 

Nieuwe verbindingen leggen
De aanwezige professionals en vrijwilligers waren enthousiast over de dag: ‘Geïnspireerd het weekend in’, ‘mooie nieuwe verbindingen kunnen leggen met andere professionals’ en ‘interessante onderwerpen,  jammer dat ik niet alles kon volgen’ zijn enkele reacties.

 

 

Thrive gaat door
Het congres was ook het startsein voor het vervolg van het programma Thrive, dat in 2019 is gestart om van de mentale gezondheid van Amsterdam een prioriteit te maken. Programmamanager Juul van Hoof: “De komende vier jaar gaan we nog meer samenwerken met de partijen in de stad. Onze buurtaanpak werkt. Daarom was het fijn om veel nieuwe gezichten te zien naast onze huidige samenwerkingspartners. Samen gaan we de komende 4 jaar onze schouders eronder zetten om mentale gezondheid te bevorderen.” Thrive gaat door als aanjager en verbinder van initiatieven in de stad gericht op de preventieve aanpak van mentale klachten.