/* OUDE CODE !?! */ ?>
Sophia A-tjak – Hiwat vertelt tijdens de Buurttafel Zuidoost over haarzelf en haar leven: ‘Ik ben een optimistische realist. Ik ben me bewust hoe betrekkelijk alles is. In mijn omgeving en mijn werk merk ik dat veel meer mensen dan we denken last hebben van mentale problemen. Ook ik heb er last van en kan er nu heel open over vertellen.’
‘Mijn omgeving had in eerste instantie niet door dat het niet goed met mij ging. Ik ben hartpatiënt en chronisch ziek. Ook ben ik altijd heel verzorgd. Op en top opgemaakt. Dat was eigenlijk een manier om te verbloemen dat het niet goed met mij ging. Ik kwam al drie! maanden niet buiten. Mijn dochter zei op een dag: ‘Volgens mij gaat het niet goed met je mamma, misschien heb je straatvrees?’ Ik heb het aan de huisarts te danken dat ik hulp ben gaan zoeken; met mentale gezondheid ben ik niet opgevoed. De huisarts had het ineens door en zei ik een depressie had. Daarna volgde een behandeling van twee jaar.
Het gaat nu goed met mij én ik heb een angststoornis. Daar kom je in je leven nooit helemaal vanaf. Maar ik heb geleerd hoe ik daarmee om kan gaan. Ik zal nooit ver van huis gaan bijvoorbeeld. Een keer was ik in Spanje op vakantie, binnen 24 uur was ik weer terug. Ik raakte er in paniek.
Nu werk ik veel vanuit huis. Ik heb een stichting opgezet die andere vrouwen helpt. Door mijn ervaring kan ik goed signalen opvangen en anderen helpen. Ook in mijn cateringbedrijf werk ik samen met vrouwen die hiermee te maken hebben.
Ik wil iedereen op het hart drukken: Het is geen schande om onder behandeling van een GGZ instelling zijn. Vaak willen mensen daar niet gezien worden en daarom lijden ze langer. Er is nog veel schaamte in allerlei culturen. Ook het gebruik van medicijnen is geen schande met goede hulp kan je, wanneer het weer goed gaat, de medicijnen prima afbouwen! Je komt vaak veel sterker uit een behandeling en heb vaak meer veerkracht en signaleert veel sneller de symptomen.
Als mens hebben we allemaal periodes dat het goed gaat en dat het minder goed gaat. Wat zou het goed zijn als we in de wijken dat erkennen en met elkaar als mensen te praten over wat je zorgen baart en wat je kracht geeft. Ik merk dagelijks hoe belangrijk dat is en gun dat iedereen!’
Sophia heeft de Stichting Congada opgericht. Sophia organiseert activiteiten en geeft workshops, bijvoorbeeld op gebied van gezondheid, financiën, assertiviteit en voeding. Een belangrijk onderdeel van haar organisatie is catering waardoor de vrouwen leren economisch zelfstandiger te zijn.