Tijdens de Amsterdamse week van de mentale gezondheid van 10 tot en met 16 oktober word je op allerlei plekken in de stad gratis geïnspireerd om aan de slag te gaan met je mentale gezondheid.

Hoe is jouw dag? Heb je tips voor de mentale gezondheid? We praten op allerlei bankjes in de stad met Amsterdammers.

 

Meer op ons kanaal

Dit jaar organiseren we activiteiten met als thema: Samen020. Want samen zijn wij Amsterdam. We hebben elkaar nodig voor een bloeiend leven. Iets betekenen voor elkaar is hierin belangrijk. Dat kan van een kopje koffie drinken met een nieuwe buur tot een disco organiseren. Iets betekenen voor een ander helpt bij het verminderen van stress, verdiept nieuwe contacten en geeft nieuwe inzichten. Ook kan het je gevoel en zelfverzekerdheid positief beïnvloeden. Samen020 gaat over de vraag: hoe kan je iets voor een ander betekenen?

 

Doe mee, ga kijken, meld je aan. Wees van harte welkom!

10
okt
Dag van de Participatie

Stay Okay Timorplein – 10.00-17.00

Op 10 oktober 2022 organiseert het Centrum voor Cliëntervaringen de Dag van de Participatie. Het thema van deze dag is: samen bouwen aan de toekomst. In de ochtend zijn er interessante presentaties en in de middag workshops. Raak geïnspireerd en bouw samen verder.

 

Lees meer

 

10
okt
Samen ontbijten in Noord

Stichting Malak Het Groene veld – 10.00 – 12.00

Onder genot van een ontbijtje gaan we met elkaar in gesprek over het thema mentale gezondheid en hoe blijf ik zelf mentaal in balans. Er is genoeg ruimte om je eigen ervaringen te delen en natuurlijk je vragen te stellen.

Lees meer

10
okt
Webinar: Hoe gaat het met jou?

Online – 12.00 – 13.00

Wil jij ook meer uit jezelf halen? In de webinar ‘Hoe gaat het met jou’ sta je stil bij de hoeksteen van je dagelijkse leven: je mentale fitheid.

Lees meer

10
okt
Covid's impact on our youth

Pakhuis de Zwijger – 20.00 – 22.00

This evening we will look at the needs of young people during covid (and beyond) and will show several best practices from European, national, and Amsterdam-level to draw inspiration. Not only to learn from this crisis, but also extract the learnings into a new time.

Lees meer

11
okt
Kennismakingsles Stoelyoga

Buurtkamer Corantijn – 10.00 – 11.00

Zin in bewegen maar niet zo mobiel? Bij stoelyoga doe je de oefeningen zittend. Goed voor je lichaam maar ook heerlijk ontspannend, waardoor je lekker(der) in je vel gaat zitten. Probeer het uit bij de proefles!

Lees meer

11
okt
Workshop Mentale Gezondheid

Atelier 77 – 11.00 – 12.30

Workshop waarin we samen onderzoeken wat jou helpt om te ontspannen, hoe doe jij dat wat werkt voor jou en wat niet? Dat is voor iedereen verschillend. We gaan aan de slag met ‘groene’ en ‘rode’ activiteiten. BALANS tussen groene en rode activiteiten houdt je leven gezond.

Lees meer

11
okt
Luistergroep Amsterdam Noord

De Ark – 19.00 – 21.00
Ken je dat gevoel van opluchting als je aan iemand hebt verteld wat je dwars zit? Maar ook dat het zo leuk is om blijde momenten te delen? Kom dinsdag 11 oktober naar de Luistergroep in Amsterdam Noord. We luisteren naar elkaars verhalen afgewisseld door een gedicht, een beweging of muziek.

Lees meer

11
okt
Game Night @JIP Noord

JIP Noord – 19.00 – 21.00
Voor jongeren in Noord organiseren we samen met JIP Noord een game night! Samen zetten we een eerste stap om meer (ver)binding in de wijk, straat en stad te hebben met elkaar. Er zijn snacks, muziek en een gezellige sfeer. Kom met een sportieve houding want het winnende team wint een speciale prijs.

Lees meer

11
okt
Coming In filmscreening + aftertalk

Studio PDZ – aanvang 20.00
Wie heeft besloten dat uit de kast komen een overgangsritueel is voor niet-heteroseksuele mensen? Waarom hoeven hetero’s of cis-mensen dat niet te doen? Regisseur Esmée van Loon gaat op zoek naar een antwoord op de vraag voor wie we nou eigenlijk uit de kast komen. Jongeren vertellen openhartig over hun coming-out en waarom ze het lastig blijven vinden.

Lees meer

12
okt
Profor Brunch: Beter in je vel

Profor Zuidoost – 10.00 – 12.00
Op woensdag 12 oktober organiseert ProFor een gezond ontbijt voor (buurt)bewoners. Zit je niet lekker in je vel? Kom dan vooral langs. Na het ontbijt wordt er ook informatie gedeeld en kom je meer te weten over beter in je vel zitten.

Lees meer

12
okt
Wandelen in West

Buurtkamer de Tagerijn – 10.00 – 13.00

Wandel mee door de straten van West. Lekker kletsen over de stad en andere dingen die we samen delen. Met na afloop een lekkere gezonde lunch.

Lees meer

12
okt
Samen lunchen met ervaringsdeskundigen

Buurtcentrum de Horizon – 12.00 – 13.00
In West worden er elke week 2 lunchmomenten georganiseerd door TEAM ED. Deze worden verzorgd en begeleid door ervaringsdeskundigen. Iedereen is welkom en mag komen zoals hij/zij die dag is. Je mag een praatje maken over het weer, over zwaardere zaken of gewoon onder de mensen zijn.

Lees meer

12
okt
Vind je droombaan als vrijwilliger

Vrijwillgerscentrale – 14.00 – 17.30
Deze training is gericht op het ontdekken van je kwaliteiten en het zoeken naar mogelijkheden om de stap te zetten in de wereld van vrijwilligerswerk. Het is een training speciaal ontwikkeld voor mensen die een stap willen zetten van eigen ervaring in de zorg naar het ondersteunen van anderen via vrijwilligerswerk.

Lees meer

12
okt
Schilderworkshop Open up met Vincent

Van Gogh Museum – 14.30-16.30

Tijdens een schilderworkshop van 90 minuten probeer je een landschap te maken waarin je je gevoel uitdrukt. Net als Vincent van Gogh deed.

Ook is er ruimte om in gesprek te gaan naar aanleiding van het ervaringsverhaal van Vincent, aan de hand van zijn briefcitaten en zijn werk.

 

Lees meer

12
okt
Doorbreek de preventieparadox!

Pakhuis de Zwijger – 15.00 – 17.00

In deze bijeenkomst gaan zorg- en welzijnsmedewerkers, beleidsbeïnvloeders en belangenbehartigers met elkaar in gesprek over de preventieparadox. We verwachten een prikkelende discussie met veel ruimte voor interactie met het publiek.

Lees meer

12
okt
Hoe verdiep jij je vriendschappen?

Startblok Noord, Elzenhagen – 18.00 – 21.30

Vrienden lijken zo vanzelfsprekend. We hebben ze gewoon op een dag ontmoet en sindsdien is het relaxed. Over vriendschap denken we eigenlijk bijna nooit na. Wat is eigenlijk een echte vriend? En hoe kun je vriendschappen verdiepen?

Lees meer

12
okt
Talkshow ‘Waardevol in plaats van weggezet’

Vondelkerk – 19.00 – 21.00

Iedereen kan in het leven te maken met mentale klachten. Het kan op een gegeven moment te zwaar worden, waardoor jeugdhulpverlening nodig is. Jongeren en ouders vanuit participatiegroep ‘t Hart vragen zich af: Waarom moet het zover oplopen? Hoe doorbreek je schaamte? Waar kan ik terecht? Tijdens deze talkshow zoeken we antwoord op deze vragen.

Lees meer

13
okt
Happy stones beschilderen en samen lunchen

Dapperhuis – 12.30 – 15.00

Amsterdammers van harte welkom bij onze lunch in het Dapperhuis.
De lunch wordt gemaakt door ervaringsdeskundigen van TEAMED.
Tijdens deze lunch kan je “happy Stones” beschilderen.

Lees meer

13
okt
'Lekker in je vel' markt

No Limit – 14.30-18.00

Maak kennis met initiatieven die iets voor jou kunnen betekenen. Op de ‘Lekker in je vel’ markt laten meer dan 20 initiatieven uit zuidoost hun aanbod zien. Volg onder andere een stoelyoga-sessie, doe mee met de workshop boksen en leer alles over gezond eten.

Lees meer

13
okt
Webinar: Hoe gaat het met jou?

Online – 17.00 – 18.00

Wil jij ook meer uit jezelf halen? In de webinar ‘Hoe gaat het met jou’ sta je stil bij de hoeksteen van je dagelijkse leven: je mentale fitheid.

Lees meer

 

13
okt
Girls Night x Party & Paint

Buurtkamer IJburg – 18.00 – 21.00

Tijdens de week van de Mentale Gezondheid zullen de meiden van GirlsForward doormiddel van muziek hun creativiteit en gevoelens uiten op het schilderdoek. Het thema Me, Myself and I staat deze week centraal.

Lees meer

13
okt
Samen door de kou

New Metropolis Zuidoost – 18.30 – 21.00
Zorgen over het betalen van je rekeningen, boodschappen en onverwachte brieven kunnen veel stress geven. Maar je staat er niet alleen voor. Veel initiatieven, organisaties en inwoners kijken om naar mensen die struggelen. Op donderdag 13 oktober vertellen zij over hun werk en hoe ze van betekenis voor jou kunnen zijn. We delen tips en tricks, én zorgen voor een gratis maaltijd.
Lees meer

13
okt
Community care starts with Self-Care

New Metropolis Nieuw-West – 19.00 – 21.00

Wil jij meer weten over hoe je écht goed voor jezelf zorgt, en tegelijkertijd iets kan betekenen voor iemand anders? Kom dan naar de workshop ‘Community care starts with self-care’ en laat je inspireren!

Lees meer

14
okt
Groene Kans tuinfeestje

De binnentuin van de Geuzenhoek en de Plint / Cornelis Outshoornstraat 127 – 10.30-12.00

Op vrijdagochtend is er een tuinfeestje in de binnentuin tussen de Plint en de Geuzenhoek op de Cornelis Outshoornstraat (Geuzenveld). Tijdens het tuinfeestje gaan we gezellig met elkaar eten. Maar het belangrijkste is de gezelligheid, vriendschappen en een muziekje erbij! Kom je ook langs?

Lees meer 

14
okt
Gedeelde Smart Festival

Pakhuis de Zwijger – 19.00 – 22.30

Is halve smart… Boost je eigen mentale gezondheid en die van een ander. Een avond vol talks, films, spoken-word, muziek, workshops en meer! Als afsluiting van de Week van Mentale Gezondheid nodigen we jullie – zoekende zielen, helpers in nood, (amateur)therapeuten, storytellers, actieve bewoners en alle anderen – uit in Pakhuis de Zwijger.

Lees meer

15
okt
Zumba Noorderpark

Noorderpark – 11.00 – 12.00 

Zin in een actieve gezellige zaterdagochtend? Vol met muziek, dans, eten en drinken?

Meld je dan aan voor de zumba-les met Yudith Novo op 15 oktober! Zij is een actieve buurtbewoner uit Oud-Noord en zorgt dat je op een leuke manier actief in beweging komt!

Lees meer

16
okt
Maak kennis met het Lichthuis West

Lichthuis West – 17.00 – 18.30 

Een praatje of een hulpvraag? Samen met Het Lichthuis gaat Thrive Amsterdam Mentaal Gezond in gesprek over wat het betekent om iets te doen voor een ander en wat het betekent als iemand iets doet voor jou. Dit doen we samen met bezoekers, begeleider en vrijwilligers van Het Lichthuis Amsterdam West. Andere belangstellenden zijn, na aanmelding, van harte welkom!

Lees meer

Er zijn voor een ander

Het thema van de Amsterdamse Week van de Mentale Gezondheid is dit jaar Samen020: hoe kan je iets voor een ander betekenen? Er is niks fijners dan weten dat er iemand voor je klaarstaat op het moment dat je dat nodig hebt. Maar hoe doe je dat? Er voor een ander zijn? Met name op het gebied van mentale gezondheid?
Lees meer

Podcast Mentale Thee

Podcast

Liever op jouw tijd wat luisteren?

Luister de podcastserie Mentale Thee van Maren en Sanne.