*/ ?>

Mentale gezondheid en de stad

Thrive is ontstaan als een netwerk van organisaties dat actief is in Amsterdam op het gebied van mentale gezondheid. We werken zoveel mogelijk samen met Amsterdammers en lokale organisaties. Zo kunnen we goed aansluiten bij de behoeften en vraag van bewoners om het preventieve aanbod te vergroten en te verbeteren. Dit doen we bijvoorbeeld door regelmatig bijeenkomsten te faciliteren of mede te organiseren. Of op uitnodiging een workshop te geven bij (buurt) initiatieven. De afgelopen maand waren we bij:

 

Symposium Knaldrang van Studentenvereniging S.V.A.A. Nonomes

Knaldrang was de titel van het symposium dat studentenvereniging S.V.A.A. Nonomes organiseerde over het intens verlangen naar feesten, overal bij (willen) zijn en letterlijk te ‘knallen’ na de coronaperiode. Teun Zwemmer, studentambtenaar van Thrive was uitgenodigd om te spreken over mentale gezondheid: “We hebben uitgelegd wat mentale gezondheid nu precies is en dat het normaal is dat je af en toe niet lekker in je vel zit. Het normaliseren en bespreekbaar maken van het thema geeft al zoveel herkenning in de zaal. Dat is goed om te zien. Inspireren en activeren is wat we doen.”

Andere sprekers bij het symposium waren cabaretier Thom Gerrits, reünist van Nonomes Jennifer Lesmeister en journalist, activist en feminist Milou Deelen over seksisme in het verenigingsleven.

 

 

Professionals-bijeenkomst LHBTIQ+

Onderzoeken laten zien dat mentale gezondheid voor LHBTQI+ personen niet vanzelfsprekend is. Eerder dit jaar heeft Thrive ism Dander signalen en behoeften opgehaald bij LHBTQI+ personen. Tijdens de professionals bijeenkomst hebben we deze besproken. Aan tafel zaten de organisaties die een  belangrijke rol spelen in het leven van LHBTQI+ personen óf die zich bezighouden met mentale gezondheid. Doel van de bijeenkomst: wat kunnen we doen om de mentale gezondheid van deze gemeenschap te verbeteren? En hoe zorgen we dat het preventieve aanbod goed aansluit. Belangrijke punten:

  • Zorg voor laagdrempelig, gratis en vrijblijvende ondersteuning op buurtniveau.
  • Maak het inclusief. Dus voor alle Amsterdammers in hun diversiteit.
  • Peer-to-peer voorlichting en groepstrainingen voor specifieke problemen.
  • Altijd een professional in de buurt die sensitief, deskundig en vaardig is.
  • Bij een urgente en persoonlijke hulpvraag is gratis gespecialiseerde zorg nodig.

 

De komende periode worden de aanbevelingen verder onderzocht.

 

 

Internationale Vrouwendag bij CC Amstel

Op Internationale Vrouwendag was Thrive samen met Elance Academy uitgenodigd om te spreken bij CC Amstel (Cultureel Clubhuis in Amsterdam Zuid).  Aan de workshop namen circa 20 vrouwen deel. Er werden mooie en persoonlijke verhalen gedeeld. Het belang van mentale gezondheid en het bespreekbaar maken werd tijdens de bijeenkomst ook door de deelnemers onderstreept. Ook werden tips uitgewisseld om je mentale gezondheid positief te beïnvloeden, zoals:

  • Slaap voldoende, eet gezond en beweeg regelmatig
  • Laat los waar je geen invloed op hebt
  • Geef duidelijk je grenzen aan bij anderen
  • Praat over wat je dwars zit en twijfel niet om hulp te zoeken
  • Goed voor jezelf zorgen = goed voor een ander zorgen

 

Hulp nodig?

Wil jij ook een bijeenkomst organiseren over mentale gezondheid en je weet niet hoe? Stuur dan een mailtje met je idee of plan naar thriveamsterdam@ggd.amsterdam.nl