*/ ?>

Werk aan je mentale gezondheid in de bieb

Van 24 oktober 2023 tot 14 mei 2024 tourt de expositie ‘Mental Health Art Tour’ door verschillende OBA locaties in Amsterdam. Een expositie met de persoonlijke verhalen van o.a. Isa Hoes en Thomas Dekker over mentale gezondheid. Naast de expositie worden er aanvullende activiteiten georganiseerd, zoals inloopspreekuren en bijeenkomsten over verschillende onderwerpen die met mentale gezondheid te maken hebben. De Mental Health Art Tour is gezamenlijk georganiseerd door OBA, Hush Hour en Thrive Amsterdam mentaal gezond (GGD Amsterdam).

 

Dit jaar hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat de mentale gezondheid van de inwoners van Amsterdam onder druk blijft staan. Het bespreken van hoe je mentaal gezond kunt blijven of worden is een belangrijk maar vaak moeilijk onderwerp. De organisatoren van dit programma streven ernaar dit taboe te doorbreken.

 

 

Gesprek aanmoedigen
De Mental Health Art Tour presenteert tien indrukwekkende levensverhalen van bekende persoonlijkheden, waaronder Isa Hoes, Dylan Haegens, Thomas Dekker en Jörgen Raymann. Bezoekers krijgen de kans om bij elk kunstwerk het persoonlijke verhaal van de betreffende persoon te beluisteren. Door hun verhalen te delen, hopen zij anderen te inspireren om open te zijn over hun geestelijke gezondheid en het gesprek daarover aan te moedigen. Tamara Swart, de initiatiefneemster van de expositie, benadrukt: “Vaak wordt de nadruk gelegd op fysieke gezondheid, maar een gezonde geest is net zo essentieel. Het is van cruciaal belang dat we zonder aarzeling kunnen praten over onze mentale gezondheid.”

 

OBA vestigingen laagdrempelig
Naast de expositie worden verschillende activiteiten georganiseerd, en er zullen tijden zijn waarop een coach of ervaringsdeskundige beschikbaar is voor bezoekers die vragen hebben over hun eigen mentale gezondheid. De keuze voor deze tour in de OBA is goed doordacht: “De mentale gezondheid van Amsterdammers blijft onder druk staan. Het bespreken van hoe je mentaal gezond kunt blijven of worden is een belangrijk maar vaak lastig onderwerp. Met het GGD-programma Thrive willen we de veerkracht van onze inwoners versterken. De vestigingen van OBA zijn laagdrempelig en vrij toegankelijk voor iedereen. Dat maakt deze locaties een goede plek om dit onderwerp onder de aandacht te brengen”, zegt wethouder Alexander Scholtes.

 

Data en vestigingen
De tour begint in Noord en zal vervolgens verschillende vestigingen in Oost, Nieuw-West, Zuidoost en Zuid aandoen. Hier zijn de data en vestigingen:

  • Stadsdeel Noord, Molenwijk: 9 oktober t/m 19 november
  • Stadsdeel Oost, Javaplein: 21 november 2023 t/m 7 januari 2024
  • Stadsdeel Zuidoost, Bijlmerplein: 9 januari t/m 18 februari 2024
  • Stadsdeel Nieuw-West, Slotermeerlaan 103 E: 20 februari t/m 31 maart 2024
  • Stadsdeel Zuid, Cullinanplein: 2 april t/m 14 mei 2024

 

Voor programmering in de OBA: Programmering – OBA

Voor meer info en updates: MHAT Stadsdeel Zuid

 

Tijdens de opening ontving Isa Hoes uit handen van Tamara Swart (Hush Hour) haar eigen portret.