*/ ?>

Koningin Máxima lanceert online tool DE CHECKERS

Op 26 maart jl. heeft Mind US, in aanwezigheid van erevoorzitter, Hare Majesteit Koningin Máxima, DE CHECKERS gelanceerd. Deze online tool is ontworpen om volwassenen te helpen leren hoe ze jongeren met beginnende mentale problemen kunnen bijstaan door te luisteren en de juiste vragen te stellen. Thrive Amsterdam is, samen met andere samenwerkingspartners, vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze tool.

De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Meer dan de helft van de jongeren (16-25 jaar) kampt met mentale problemen en ruim 75% van de psychische klachten ontstaat vóór het 25e levensjaar. In Amsterdam liggen de cijfers iets hoger zelfs.

 

Voorkomen dat beginnende klachten verergeren
Volwassenen in de omgeving van jongeren, zoals sportcoaches, docenten, familieleden of buren kunnen een belangrijke rol spelen en voorkomen dat beginnende mentale klachten verergeren. Door signalen te herkennen dat het even niet zo lekker gaat met een jongere, het gesprek te voeren en weten hoe je hulp kunt bieden, kunnen volwassenen jongeren vroegtijdig de juiste support geven.

Met DE CHECKERS worden volwassenen in de omgeving van jongeren – de zogenaamde supportfiguren – bewust gemaakt van die waardevolle rol en hen de tools in handen te geven zodat ze die rol met vertrouwen kunnen vervullen.

 

Signaleren, Herkennen & Verbinden
De tool bestaat uit 3 modules van elk 15 minuten, die gebruikers stapsgewijs door het proces leiden:

1.  Module 1 – Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit?
2.  Module 2 – Hoe ben je een goede gesprekspartner?
3.  Module 3 – Hoe help je iemand verder?

 

Door en voor jongeren
DE CHECKERS is ontwikkeld voor én met jongeren in opdracht van MIND Us. Thrive heeft van het eerste moment meegekeken op het concept, input geleverd voor verbetering en heeft de tool binnen haar eigen netwerk getest. Door de stem van jongeren centraal te stellen, biedt de gratis tool een laagdrempelige, effectieve en relevante benadering om jongeren te ondersteunen in hun mentale gezondheid.

Suzanne, 23 jaar: “Een goed gesprek vind ik een gesprek waarbij er geluisterd wordt en ik me gehoord voel. Als iemand niet probeert je te begrijpen en zich probeert in te leven, dan vind ik dat een afknapper.”

 

Eerste stap gezet, continue doorontwikkeling is het doel
Met de lancering is een eerste stap gezet om supportfiguren op een laagdrempelige manier te ondersteunen. De tool wordt in de nabije toekomst doorontwikkeld. Zo is er vraag naar doelgroepspecifieke versies een Engelstalige variant van de tool.

Bezoek www.de-checkers.nl.

 

ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT