Welke initiatieven zijn er voor mentale ondersteuning en hulp?
(Overzicht dd. 1 juni 2020)
Kijk ook op Tools voor thuis om je OK te voelen
Hulplijn voor elkaar in Amsterdam
Via voorelkaarinamsterdam kun je hulp bieden en hulp vragen. Wil je een praatje maken, een luisterend oor? Ook dan kan je er terecht via 020-7670031.
Luisterlijn
De Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor. Zie www.luisterlijn.nl of bel het Amsterdamse nummer: 020 – 675 75 75
Coaching en online zelfhulp trainingen via Prezens
Gesprek, online trainingen via Arkin
Online zelfhulp bij lichte verslavingen
Vind je het moeilijk om maat te houden in middelengebruik? Wil je verslaving voorkomen? Maak dan gebruik van de zelfhulptrainingen van Jellinek: Zelfhulp Alcohol, Zelfhulp Tabak, Zelfhulp Cocaine, Zelfhulp Cannabis
Iedereenok.be
Het zijn rare tijden. En die doen wat met een mens. Daarom is het belangrijker dan ooit om aan je mentale weerbaarheid (en die van je gezin of dierbaren) te werken. Deze online interventie kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren.
Stichting Mind Korrelatie
Deze periode kan stressvol zijn. Als je te maken hebt met psychische klachten kan dat nu nog eens extra gelden. Elke dag tussen 9.00 en 21.00 uur kun je bellen met 0900-1450. Via www.mindkorrelatie.nl kun je ook appen, chatten en mailen.
HvoQuerido hulplijn
Begin je je eenzaam te voelen? Wij bellen je graag! Voor mensen die zich door het wegvallen sociale contactmomenten eenzaam beginnen te voelen. Mail je telefoonnummer naar het herstelbureau. Herstelbureau@hvoquerido.nl
Team Ed
Om elkaar te kunnen ontmoeten in deze moeilijke tijden zijn er online TEAM ED-plaatsen: EDplaatsen zijn laagdrempelige ontmoetingsplaatsen voor en door mensen met een financiële, sociale of psychische kwetsbaarheid.
De EDchat is een online herstelgroep via videobellen. Verder kan je in de EDchatroom op een vast moment in de week met ervaringsdeskundigen en andere bezoekers chatten. In deze digitale huiskamer kan je ook de hele week terecht om te kijken of er iemand is om een praatje mee te maken of om tips te delen.
EDchat via videobellen: elke dinsdag van 13.30 tot 15.00 uur
EDchat in de EDchatroom: elke donderdag van 13.30 tot 15.00 uur
Meer informatie en kennismaken?
Neem contact op met Charlotte (maandag t/m woensdag) via: 06-18424350 of charlotte@teamed.nl of
Rozemarijn (donderdag en vrijdag) via: 06-43040259 of rozemarijn@teamed.nl
Stichting Raad is Daad
Telefonisch spreekuur zowel in het Turks als Nederlands. Elke dag te bereiken van 10.00 tot 14.00 uur op telefoonnummer 06-52064485. Je kan er terecht voor een luisterend oor, vragen over mantelzorg en financiën.
De coaches van blijfovereind.nl bieden een gratis coachingsgesprek van een half uur.
Hulplijn psychologen: I practice
De Amsterdamse instelling I Practice heeft een Coronahulplijn ingesteld waarin psychologen je verder helpen. Op de site lees je meer over de mogelijkheden van bellen en videoconsult. Na afloop hiervan vragen ze een donatie om tegemoet te komen in de kosten. Op de site vind je ook praktische tips.
Rode Kruis hulplijn
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.
Hulplijn 113 Zelfmoordpreventie
Bij 113 kan je terecht voor een gesprek. Ook is er een zelfhulpcursus en online therapie beschikbaar. Wil je iemand steunen in deze moeilijke tijd? Op de site vind je gesprekstips en een online cursus.
Ouderen hulplijnen ANBO en Nationaal Ouderenfonds
De speciale telefoonlijn van de ANBO is te bereiken van 09.00 tot 21.00 uur op 0348 – 466666. De Helpdesk Welkom Online van Het Nationaal Ouderenfonds is op werkdagen te bereiken van 09.00 tot 17.00 uur op 088-344 2000. Er is ook de mogelijkheid om mensen in het Turks te woord te staan.
Slachtofferhulp voor familie van patiënten met Corona
Heeft u een familielid of naaste die op de Intensive Care ligt? Dan kunt u contact opnemen met Slachtofferhulp voor emotionele ondersteuning, praktische hulp en advies via het speciale telefoonnummer 088 – 746 00 90 (van ma t/m vr 09.00 tot 17.00 uur).
Hulplijn Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders
Bij deze hulplijn kunt u terecht voor ondersteuning in het Nederlands, Arabisch en Tamazight. U kunt er ook terecht voor een luisterend oor bij eenzaamheid of geestelijke problemen. Het telefoonnummer 030-3050100 is bereikbaar op werkdagen (maandag t/m vrijdag) van 13.00 tot 16.00 uur.
Sterk in je werk
Platform Sterk in je werk biedt gratis professionele coaching voor zorgverleners en welzijnswerkers. Download poster om anderen hierop attent te maken.
Vergeetjezelfniet.nu
Ben je zorgprofessional? Op deze website vind je tips hoe je om kunt gaan met je emoties en mentale gezondheid.
Psychosociale ondersteuning zorgprofessionals
ARQ IVP heeft een speciaal contactpunt voor psychosociale ondersteuning zorgprofessionals ten tijde van de coronacrisis. Het contactpunt zorgprofessionals is 7 dagen in de week te bereiken tussen 08.30 -21.30 uur op telefoonnummer 088- 330 5500.
Jongeren Mindmasters
Jongeren kunnen terecht bij Mindmasters voor bijvoorbeeld een Whatsappgesprek en meer informatie.
Jongeren Jouw GGD
Bij jouw GGD ben je van harte welkom. Er is allerlei informatie over mentale gezondheid op de site. Je kunt chatten als je vragen hebt.
Op deze website vind je allerlei manieren en tools om zelf aan de slag te gaan (gericht op jongeren)
Jongeren Kindertelefoon
Hier kun je bellen of chatten over jouw vragen of zorg. 0800 – 0432
Ook kun je met anderen jongeren praten in het Forum waar ook vrijwilligers van de Kindertelefoon meekijken.
Jongeren @ease Amsterdam
Jongeren kunnen chatten en bellen met de mensen van Ease. Zie tijden en nummers op de website van @Ease.
Studenten NEWConnective
Jongeren en studenten die even een luisterend oor nodig hebben, kunnen terecht bij de life coaches van New Connective voor o.a (video)bellen. Newconnective is een levensbeschouwelijk platform voor zin voor studenten. Er is ook een online aanbod waar je gebruik van kan maken met bijvoorbeeld iedere vrijdagavond een quarantainediner.
Platform Stay Up
Jongeren kunnen zich in deze tijd eenzaam voelen. Via dit platform komen ze in contact met leeftijdsgenoten en kunnen ze sociaal sterker worden.
Leer de basisprincipes van mentale gezondheid in de online cursus Mental Health First Aid en leer signalen herkennen van veelvoorkomende psychische problemen. Na deze online cursus kun je een inschatting maken of iemand misschien een helpende hand nodig heeft. Je krijgt een beeld van hoe je iemand zou kunnen benaderen en wat de eventuele stappen zijn die daarop kunnen volgen. Deelname aan de online cursus Mentale Gezondheid kost 75 euro.
RIVM verwijs- en informatiecentrum
Het informatie- en verwijscentrum van het RIVM voor mentale gezondheid Covid19. Er is informatie voor mensen die Corona hebben of hebben gehad, voor zorgprofessionals en voor ieder die zich zorgen maakt.
Wijzijnmind.nl
Op deze site vind je allerlei tips en initiatieven over mentale gezondheid in deze tijd.
Op deze site is allerlei informatie te vinden voor naasten van GGZ-cliënten. Van telefoonnummers tot websites en artikelen.
Samensterkzonderstigma
De website Samen Sterk zonder Stigma biedt veel informatie. Ook ontwikkelden ze manieren om met kinderen en hun emotionele ontwikkeling aan de slag te gaan.
Mentaal vitaal
Via de website mentaalvitaal.nl van Trimbos kun je allerlei artikelen, tips en tools zien over mentale gezondheid in Coronatijd. Wil je bijvoorbeeld je mentale fitheid testen? Ga naar https://www.mentaalvitaal.nl/testmentalefitheid
Pit & Co maakte de HOPE Stay Home Toolkit. ‘Hiermee willen we je ondersteuning bieden tijdens
het thuisblijven en je handvatten geven om ervoor te zorgen dat je je goed blijft voelen’.
Care4Corona
De website Care4corona is een belangeloos initiatief van psychologen, sporters en ervaringsdeskundigen. Je vindt er allerlei informatie over mentaal gezond en fit zijn/blijven in Coronatijd.
Rode Kruis flyers in meerdere talen
Het Rode Kruis heeft flyers over hoe jezelf en anderen te beschermen, hoe om te gaan met stress voor kwetsbare mensen, in diverse talen: www.rodekruis.nl/download-voorlichtingsmiddelen-coronavirus
Flyers psychosociaal
Arq Centrum ’45 ontwikkelde verschillende folders, gericht op psychosociale aspecten van de gevolgen van Corona. Te vinden op deze pagina: www.impact-kenniscentrum.nl/nl/covid-19
Tips Rijksoverheid
Tips als u zich somber of gespannen voelt door de Coronacrisis. Ook is er 28 april een campagne gelanceerd. Bekijk het filmpje.
Free downloads artikelen Thrive
De artikelen en informatie van Thrive kunt u vrij gebruiken. Download bijvoorbeeld:
Artikel Slapen in Coronatijd
Artikel Gezond blijven in de bovenkamer
Artikel Je mentale gezondheid in Coronatijd
Artikel Thuiswerken. Zes tips om mentaal fit te blijven
Artikelen dr. Jaap van der Stel
Zie ook : Meer lezen en weten over Corona en mentale gezondheid
Huiskamer livestream
Elke dag zit je online in de Huiskamer (een initiatief van Mind en Samen Sterk tegen Stigma). Zet de livestream aan en je hebt gezelligheid in huis!
Social Run Huiskamerconcerten
Via hun Facebookpagina organiseert Stichting Social Run huiskamerconcerten en lezingen. Iedere avond om 20.00 uur.
Wij Amsterdam
De website wijamsterdam.nl biedt een overzicht van allerlei initiatieven in de stad.
Voor elkaar in Amsterdam
Vanwege het coronavirus kunnen mensen die tot een risicogroep behoren beter binnen blijven. Maar hoe kom je dan aan je boodschappen? En hoe ga je naar een belangrijke afspraak? Waar kun je je verhaal kwijt? Oudere of kwetsbare Amsterdammer kunnen met dit soort vragen terecht op de website Voor elkaar in Amsterdam. Via deze site kun je hulp vragen of je hulp aanbieden. 020-7670031. https://voorelkaarinamsterdam.nl/
Dit overzicht is vast niet compleet…
Weet jij nog een ander initiatief dat hierbij past én een link heeft met mentale gezondheid? Laat het ons weten via thriveamsterdam@ggd.amsterdam.nl, dan vullen we het aan!