*/ ?>

‘Iedereen heeft VEERkracht’

Nu versoepelingen weer zijn uitgesteld, is het extra lastig om de moed erin te houden. In deze coronatijd heb je veel veerkracht nodig om de draad steeds weer op te pakken. Twee Amsterdammers vertellen hoe zij dat aanpakken. “Ik doe dingen die me energie geven.”

 

“Ik denk dat iedereen veerkracht heeft”, zegt spreker/coach Jerry Winkler, voormalig dakloze. “Aan het begin van de crisis was het voor veel mensen nog niet zo moeilijk. Je baalt, maar je komt er ook wel weer bovenop. Nu zijn we ruim een jaar verder. En als je dan te maken krijgt met financiële problemen, met stress… dán wordt het echt moeilijk. Vanaf mijn jeugd heb ik veel momenten gekend waarin ik klappen moest opvangen en tóch weer door moest gaan. Geloof me: stress sloopt je! Toch is een van mijn lijfspreuken: ‘Failing is not falling down, but refusing to stand up again’. Op z’n Amsterdams gezegd: het is niet erg dat je op je plaat gaat, belangrijker is dat je daarna toch weer doorgaat.”

Het hielp Jerry vooral om erop te vertrouwen dat er ook weer goede tijden aankomen. “Wat mij in moeilijke tijden ook hielp is tekenen en dingen opschrijven.

 

Daardoor werd ik me meer bewust van mijn gedachten en gevoelens. En kon ik er beter mee omgaan. Ik denk deze tijd ons heeft geleerd om meer naar onszelf te kijken. En dat kan best confronterend of moeilijk zijn. Bedenk dan dat je de enigste niet bent. Ieder is op zijn eigen manier prachtig. Laat dat wat je denkt dat je bent, nooit in de weg staan van wat je werkelijk kunt worden.’

Lees meer over Jerry op zijn website jerrywinkler.com

 

Steun vragen

Lector geestelijke gezondheidszorg Jaap van der Stel legt uit dat je zelf je veerkracht kunt versterken met hulp van anderen. “Het is heel verstandig als je bij problemen steun vraagt in je directe omgeving. En andersom help je jezelf ook weer als je naasten steunt als zij er om vragen of er behoefte aan hebben. Deze tijd vraagt er dus om hard te werken aan je sociale netwerk. Als je ondanks tegenslagen de stemming er in kunt houden, hoef je geen zorgen te maken. En tegelijkertijd ben je daardoor ook beter in staat om anderen te helpen.”

Lees meer over veerkracht in het artikel van Jaap van der Stel

 

Kleine dingen

Student Zohra Boubar (Hogeschool van Amsterdam) had op een gegeven moment het gevoel dat ze overspannen raakte. “Ik vond alles heel zwaar. Ik ben niet iemand die bij de pakken neerzit, daarom twijfelde ik aan mezelf: waarom kost alles me zoveel energie? Ik sprak erover met familie en vrienden en dat hielp eigenlijk wel om mezelf terug te vinden. Op een dag heb ik tegen mezelf gezegd: het is heel kut, maar je moet ook gewoon door! Ik ga dingen doen die me energie geven. Als je de wereld om je heen niet kan veranderen, dan moet je toch naar je zelf kijken en wat je zelf kan veranderen. Nu gaat het goed met mij, ik kan mezelf iets meer uit de moeilijke gedachten halen. Ik startte bijvoorbeeld met #todayfriendships op Instagram en Facebook. Ook probeer ik van kleine dingen te genieten en mezelf steeds weer open op te stellen. Dat helpt echt!”

 

Meer informatie en tips

Heb je vragen, maak je je zorgen om jezelf of een ander, dan kun je terecht op corona.thriveamsterdam.nl