*/ ?>

‘Gewoon’ praten over mentale gezondheid

Afgelopen donderdag waren we met Thrive op de Hogeschool van Amsterdam om met studenten te praten over psychische gezondheid, in het kader van World Mental Health Day.

 

Lees hoe Barbera Olthof van StigMAG erop terugkijkt:

 

‘Ook wij professionals zijn soms net mensen, dus na de eerste schroom te hebben overwonnen gingen we heel voorzichtig in onze Thrive T- shirts de kantine in om met studenten het gesprek aan te gaan over psychische gezondheid en welke ideeën zij hebben over het voorkomen van psychische problemen.

Dat bleek ontzettend makkelijk te gaan. Zo spraken we met studenten pedagogiek en SPH, maar ook ICT en rechten. Psychische gezondheid was voor hen allen een thema. Stress, angst en paniek werden vooral genoemd, maar ook somberheid en eenzaamheid.

 

Goede vriend of familie

Wat vooral opvallend was, was dat vrijwel iedereen aangaf hoe belangrijk het is om een goede vriend of familielid in vertrouwen te kunnen nemen als je je niet goed voelt.  De meeste studenten hebben wel iemand in hun directe omgeving waar zij voor steun en begrip terecht kunnen. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om open te zijn over psychische gezondheid, de studenten pedagogiek en SPH vonden dit makkelijker bespreekbaar dan bijvoorbeeld studenten ICT. Volgens hen zelf komt dat omdat de focus bij de opleidingen social work sowieso al meer ligt op psychische gezondheid, dat maakt het makkelijker om ook je eigen worstelingen te bespreken.

Studenten geven de voorkeur aan één op één contact, in groepsverband je issues bespreken is toch een hogere drempel, je wil niet als zwak gezien worden in je groep.

 

Social media

Ook opvallend was de invloed van social media. Een aantal studenten gaf aan op youtube liever niet meer te kijken naar influencers waarbij de focus ligt op fit, succesvol en vrolijk zijn, omdat dat niet realistisch is. Liever kijken zij naar influencers die open zijn over moeilijkheden, en hoe zij daar mee omgaan.

Het was wat mij betreft een zeer inspirerende middag met mooie en diepgaande gesprekken over moeilijkheden die wij in een mensenleven allemaal ervaren. De studenten die we gesproken hebben zijn allemaal uitgenodigd om op 16 oktober deel te nemen aan de Open Pizza Session, wij hebben hen hard nodig om samen na te denken over hoe we psychische gezondheid bij jongeren kunnen bevorderen!’

 

Ook in gesprek? 

Wil jij ook ‘s in gesprek met anderen over mentale gezondheid? Neem gerust contact op. We hebben tips en leuke T-shirts voor je beschikbaar!