*/ ?>

Fototentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ in Noord

 

Van 27 juni tot 18 juli 2022 stond de fototentoonstelling ‘Open over Depressiviteit’ in Amsterdam Noord. De tentoonstelling laat de verhalen van 30 jongeren zien die struggelen met hun mentale gezondheid. Depressie en mentale klachten is iets dat iedereen kan overkomen, en erover praten helpt. Door deze tentoonstelling, met portretten en verhalen, komt dat gesprek op gang.

 

Opening

Donderdag 30 juni was de opening in Pexpo van de fototentoonstelling Open over depressiviteit in de Van der Pekbuurt.

Esther Lagendijk (lid dagelijks bestuur van stadsdeel Noord) onthulde officieel de beelden in de Van der Pekbuurt samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur Open Mind).

Tijdens de opening sprak Vincent Jobse (oprichter Pexpo) over het belang van kunst en vertelde hij over Pexpo. In Pexpo is een tentoonstelling te zien van Blakka Tarra. Hij eelde zijn persoonlijke ervaring over wat expressie voor hem betekent. Mirjam Bekker-Stoop vertelde over de achtergrond van de tentoonstelling en Brenda Sagala (teamlid Thrive Amsterdam Mentaal Gezond) praatte de opening aan elkaar. Het buurthuis van de Pek verzorgde de hapjes en drankjes. Meer dan 30 bewoners, professionals en vrijwilligers waren hierbij aanwezig.

 

 

De tentoonstelling

De fototentoonstelling in de Van der Pekstraat bestaat uit 30 beelden en is een initiatief van Stichting Open Mind met ondersteuning van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond in samenwerking met Pexpo. De Amsterdamse initiatiefnemers Mirjam Bekker-Stoop en fotograve Linelle Deunk zagen hoe hun dochters vochten met hun depressie én er ook mee om leerden gaan. Ze besloten portretten te maken van jongeren en hun verhalen op te nemen. Dertig jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar komen aan het woord over psychische kwetsbaarheid. Zij vertellen ons hun persoonlijke verhaal over hoe zij hun depressie ervaren en hoe ze hiermee omgaan. Het doel van de tentoonstelling is om mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar te maken. De fototentoonstelling was te zien tot maandag 18 juli 2022.