/* OUDE CODE !?! */ ?>
Let’s share and be aware!
Tijdens de Amsterdamse week van de mentale gezondheid van 4 tot en met 10 oktober word je op allerlei plekken in de stad geïnspireerd om aan de slag te gaan met je mentale gezondheid. Doe mee en kijk wat jou aanspreekt. Bekijk bijvoorbeeld de fototentoonstelling en laat je raken door Amsterdammers die hun verhaal delen. Doe de Mental Walk in en rond het Rembrandpark, ga naar de speciale workshop in het Van Goghmuseum of volg een webinar.
Er staat van alles op het programma! Meld je snel aan!
Praten over je mentale gezondheid is nog te vaak een taboe. Het kan soms lastig zijn om te delen hoe het met je gaat. Terwijl veel stadsgenoten wél ergens mee zitten. Ze hebben bijvoorbeeld teveel last van stress, zitten er even doorheen, voelen zich somber…
Praten helpt, delen ook. Let’s share! Want juist het idee dat je de enige niet bent en dat je het er gewoon over kan hebben. Dát kan al helpen om lekkerder in je vel te zitten.
Maren
Praten en delen helpt, weet ook Maren (19 en student aan het Mediacollege): “Het helpt om je échte zelf te laten zien.” Maren Porte (19) kampt vanaf haar 15e met mentale problemen. Ze vertelt er openhartig over. “Met een vriendin maakte ik een podcast (mentale thee) over mentale gezondheid. We stopten na 16 afleveringen, maar het hielp veel mensen. Ik heb lang gestruggeld met mijn mentale gezondheid. Het was moeilijk om over te praten. Ik wilde een manier vinden om het bespreekbaar te maken en informatie te bieden.”
“Ik vind het net als een fysieke ziekte. Als je er op tijd bij bent, kun je het goed oplossen. Anders wordt het moeilijker. Toen ik 15 was, kreeg ik de diagnose angststoornis en depressie. Dat was lastig. Na een tijd ging ik naar de huisarts. Ik werd niet raar aangekeken en doorverwezen naar een psycholoog. Dat hielp mij goed.”
Het komt goed
“Mijn boodschap is dat het oprecht goed komt. Ik was vroeger bang om de 18 te halen. Nu ben ik 19 en blij met wat ik allemaal meemaakte. Ik accepteer mezelf nu en ben een leuk persoon, al zijn er soms moeilijke momenten. Ik ben nu al anderhalf jaar niet meer bij een psycholoog. Dat ik er nu alleen voor sta, vind ik fijn.”
Je echte zelf laten zien
“Omdat ik lang worstelde met meningen van anderen zeg ik dat mensen áltijd een mening over je hebben. Maar laat ze een mening hebben over de échte jij, want anders ben je een soort dubbele jij. Je kunt het beste je echte zelf laten zien, want daar word je gelukkig van.”
Wethouder Kukenheim
Wethouder Kukenheim (Zorg): “Mentale gezondheid is een belangrijk onderwerp, we willen graag dat mensen daar aandacht voor hebben. Dat jongeren hulp durven vragen als ze in de knel zitten, en dat we er dan echt voor ze zijn. Dat scholen, opleidingen, jongerenwerkers en andere betrokkenen signalen herkennen, doorvragen en goed luisteren. Door deze gesprekken al op jonge leeftijd te beginnen, voorkomen we dat mensen later last krijgen van trauma’s waardoor ze uitvallen op werk. Of problemen krijgen om hun eigen kinderen te helpen veilig en gezond op te groeien.”
Wat kan je doen?
In de ‘Amsterdamse week van de mentale gezondheid’ is de aandacht voor mentale gezondheid zichtbaar en voelbaar. Op allerlei plaatsen in de stad. Kom, bekijk, doe mee, meld je aan. Een paar voorbeelden:
Kijk voor meer activiteiten en aanmelden
Download persbericht
Vanzelfsprekend
Thrive Amsterdam wil dat mentale gezondheid een vanzelfsprekende plaats heeft in harten en hoofden van Amsterdammers, organisaties en beleidsmakers. We bieden tips en tools om er met elkaar over te praten en elkaar te ondersteunen.
In de Amsterdamse week van de mentale gezondheid besteden we extra aandacht aan zichtbare én voelbare awareness voor mentale gezondheid op diverse plaatsen in de stad.
Heb je een activiteit die past bij deze week en die we kunnen vermelden? Laat het ons weten via thriveamsterdam@ggd.amsterdam.nl
Internationaal
Nieuwsgierig naar wat er internationaal gebeurt? Kijk hier naar het programma van Festival of Mental Welbeing London.